Překvapivá zjištění: Češi se nestarají o to, jak budou bydlet v důchodu

Bára pro Superbaba.cz, pondělí 2. července 2012  15:29

Nedávno se nám dostala do ruky zajímavá informace: Češi se příliš nestarají o to, jak budou bydlet v důchodu. Vypátrala to Raiffeisen stavební spořitelna. Prostřednictvím výzkumu se dotázala lidí ve věku 40 – 55 let, jak oni sami bydlí, jak jsou se svým bydlením spokojeni a jak jsou připraveni na život v důchodu.

Současní čtyřicátníci a padesátníci neřeší otázku, jak budou bydlet ve stáří. Neuvědomují si, že na vhodné bydlení by měli myslet dříve, než se v důchodu ocitnou. Ideálně v době, kdy nejsou omezeni ani financemi, ani zdravotním stavem. 

Nedochází jim, že s věkem mohou přijít nemoci, které omezí jejich pohyb a současné bydlení se pak pro ně stane nevyhovující. Stačí první patro bez výtahu a člověk se bez cizí pomoci do svého bytu nedostane. 

V současné době více než pětina lidí mezi 40 – 55 lety bydlí v nájmu. Nad tím, jak budou bydlet v důchodu, se alespoň občas zamýšlejí dvě třetiny lidí. Ovšem tři čtvrtiny dotázaných vůbec nebo jen občas přemýšlejí o tom, jak budou řešit problém vysokých nákladů na bydlení.

Více než polovina lidí hodnotí své bydlení jako nevyhovující nárokům seniorů. Největší problém vidí v dostupnosti – překážkou jsou schody, či absence výtahu. Uvědomují si, že se buď budou muset přestěhovat, nebo se rekonstrukcí překážek zbavit.

I přesto, že mnoho lidí ví, že v důchodu mohou mít v současném bytě problémy, v horizontu do pěti let to plánuje řešit pouze 17 procent z nich. Vypadá to, že lidé řešení problémů odkládají až na dobu, kdy nastanou. Pak už ovšem může být pozdě. Úpravy bytu pro bezpečný pohyb seniora totiž nejsou nijak levné.

A právě v důchodovém věku, kdy většině z nás klesne příjem, se úpravy mohou stát velkou finanční zátěží. To si ze současné generace čtyřicátníků a padesátníků uvědomují dvě třetiny z nich. Přiznávají, že v důchodu by mohli mít určité problémy s financováním nákladů na bydlení. Vždyť i dnes jim ukrajují značnou část z jejich rodinného rozpočtu.

A co vaše bydlení? Myslíte si, že vyhovuje nárokům seniorů? A pokud ne, budete to nějak řešit? Podělte se s námi i ostatními čtenářkami v diskusi.



Komentáře provozovány na systému Disqus