10 důvodů proč je po letech čas k rozvodu

Markéta pro Superbaba.cz, neděle 5. ledna 2014  21:24

Tolik let jste spolu a plíživě se mezi vás dostavil konec. Nic příjemného, říkáte si. Ale rozvod může spíš než tragédie, být také skvělou šancí pro nový začátek. Zúčastnění nezemřou, mohou zůstat přáteli a váš život může být ještě zajímavé dobrodružství.

1. Čím vám vztah prospívá?

Uklízíte, perete, nakupujete, vaříte, chodíte do práce, jste soběstačná a nezávislá. Na povídání máte kamarádky a pod polštářem robertka...Sice se doma nehádáte, ale ani se tam vlastně moc nepotkáváte a tváříte se jako hypertolerantní pár. Rodina funguje už léta spíš jako firma, praktické věci vyřešíte, ale zmizel smích a neshodnete se ani na společné zábavě. Jeden rád společnost, druhý je domácí kutil, zatímco vy jdete třeba na koncert, on na fotbal. Jeden o sex nestojí a druhý už taky přestal přemlouvat toho bez zájmu. Než hádky, raději jste spolu přestali problémy řešit, jenže tím se do vztahu vloudila nedůvěra. Řekněte si upřímně: co vám takový vztah ještě dává? tady to je

2. Tradice je přežitek

Rozvod je hanba rodiny, tvrdily vaše babičky a pod tlakem tradiční výchovy je tedy klidně možné, že budete v příbuzenstvu první, kdo se k takovému rozhodnutí odhodlá. Zapomeňte na minulá století, kdy se z ekonomických i čistě fyzických důvodů, kdy byla v rodině každá koruna a silná ruka třeba, ženám vyplatilo, držet se mužů. A to i v případě, že pili jako Dáni, bili své ženy i děti.

3. Nepustí vás vlastní ješitnost?

Říkáte si, že jednou jste si vybrala a vdala se z lásky, tak kde se stala chyba? Přece si věříte a za svým výběrem dodnes stojíte a v dobrém i zlém se s urputností sobě vlastní musíte o manželství postarat. Jenomže se nedaří a pokud si to dokola vyčítáte, máte pravděpodobně sklony k masochismu. Jestliže už mezi vámi neexistuje vzájemná důvěra, zmizel s ní základní kámen vašeho vztahu. Zvítězíte, když si připustíte porážku.

4. Rozchod neznamená smrt

Že se rozvádíte, ještě přece neznamená, že někdo umírá. Není to žádná tragédie. Při dobré vůli můžete zůstat dobrými přáteli, dokonce bydlet nedaleko od sebe. Automaticky nekončí ani vztahy v širší rodině. Pokud jste si rozuměla s tchýní, není důvod násilím zpřetrhat vazby. Budete-li o to oba s exmanželem stát, firma "vzájemná výpomoc" může fungovat dál. Určitě mu ráda například upečete na neděli oblíbenou bábovku a on vám zas doveze nákup. Je ale nesmysl, abyste s kolegou z firmy žila v jednom bytě, když váš život může mít ještě i jiný rozměr, než jen ten služební.

5. Nezávislost za to stojí

Nějaké peníze, kompromisy a ústupky bohužel rozvod stojí, ale když se vám podaří se na všem dohodnout, nemusíte hned vykrvácet. Je to ale cena za bohatství svobody. Celý život jste se přizpůsobovala, abyste byli jakž takž oba spokojeni. Šlo to, dokud jste byla šťastná, cítila vzájemnou potřebnost. Teď stojíte oba na vlastních nohách, děti jsou dospělé, každý máte svůj svět, který se s tím partnerovým neprotíná, spojuje vás jen střecha nad hlavou. Už se ani neobejmete a pusu si dáte formálně leda k narozeninám, takže na co teď manžela potřebujete? Aby sem tam pomohl s nákupem a na oplátku vám plnil koš se špinavým prádlem? Po rozvodu můžete konečně plnit sny už jen sama sobě. Zaloužíte si to, život je třeba si užít, ne obětovat.

6. Už ho nemilujete

Nač složité rozbory: zkrátka už manžela nemilujete, o dost líp se cítíte, když není doma a na jeho návrat se vůbec netěšíte. Mohl vás v životě zásadně zklamat, ať už bil děti, propadl hazardu, pije nebo do krve zapíral milenku, s níž jste ho načapala...Někde zkrátka z nějaké příčiny nastal zlom, přes který jste se nepřenesla. Nevážíte si ho, neimponuje vám, nevoní. Jediné, čeho jste vůči němu ještě schopna, je tolerance, která už je možná vlastně spíš lhostejnost. Proč s takovým člověk sdílet byt, když i spolubydlící na koleji jste si kdysi mohla zvolit?

7. Je lenost důvod zůstat?

Důvod zůstat z lenosti sice zní poněkud směšně, ale je legitimní. Řešíme práci, domácnost, rodiče, děti a jejich děti, že už kolikrát nemáme sílu vystoupit z nefungujícího vztahu, zejména když se nám v něm vlastně žádné příkoří neděje. Že nám chybí láska, je ve srovnání s nemocnou mámou nebo se synem, který se navzdory tomu, že jeho žena čeká dítě, ocitl bez práce, vlastně prkotina. Koneckonců za socialismu si většina říkala, že by mohlo být hůř a snažila se režim přežít. Zůstat a přežít je defenzivní strategie, ale superbaby mají na víc!

8. Děti chtějí čistý vzduch

"Kvůli dětem." Tak zní snad nejčastější odpověď nespokojené ženy na dotaz, proč se svým mužem pořád je, když ho vlastně nesnáší. Velký omyl! Děti totiž vůbec nechtějí, aby bylo jen kvůli nim doma nesnesitelné dusno. A i když si dospělí myslí, že nic netuší, děti jsou jak lakmusový papírek. Napjatou atmosféru doma nasávají a spoluvytváří vzorce jejich chování aktuálně i v budoucnu. Bohužel prakticky nikdy v dobrém slova smyslu. Než spolu být jen kvůli dětem, než nenávist, ať už otevřená nebo skrytá, je pro všechny lepší laskavá pohoda, byť u každého rodiče zvlášť.

9. Dobrodružství bystří smysly

Pohodlný stereotyp vás tak leda přivede do bačkor, k letargii, Alzheimerovi a k obezitě. Jistěže můžete těch pár desetiletí ještě přečkat pofňukávajíc v závětří, pokud nepovažujete za lepší variantu zkusit ještě trochu dobrodružství, nečekané akce a improvizace, které vám skýtá nová svoboda. Hledejte, co vám dosud chybělo: pořiďte si kočičí harém, pusťte se do studií, začněte se učit hrát třeba na saxofon, cestujte, cvičte jógu, nebo si dejte seznamovací inzerát. Nenechte své smysly zahálet, připravte jim trochu toho dobrodružství.

10. Dejte lásce ještě šanci

Nevěříte v otřepané klišé, že láska kvete v každém věku? Jenže to tak opravdu je. Možná, že v mládí jste se zamilovávala každou chvíli a teď už jste případný objekt svých citů nepotkala celé roky, ale to neznamená, že už se vaše hormony nikdy neprobudí. I kdyby to nebylo v takové síle jako kdysi, bude to zaručeně příjemné. A protože už máte spoustu zkušeností a na druhou stranu už vás nesvazují žádné strategické cíle kolem "hnízdění" (výchovy a zajištění rodiny), máte šanci najít partnera se stejnými zájmy, s nímž v poklidu a v lásce společně zestárnete.

Přečtěte si také: 10 důvodů proč i po letech zůstat s manželem

 


Komentáře provozovány na systému Disqus