Co vy a sex po 30 letech manželství?

Bára pro Superbaba.cz, pátek 29. června 2012  23:11

Nedávno jsem se setkala s dlouholetými kamarádkami při dobré lahvi vína. Dlouho jsme se neviděly, a když jsme si řekly všechny novinky, rozpovídala se Petra o svém manželství. Postrádá v něm sex. Manžela to prý nebaví. Kristýna prý milostným hrátkám s manželem taky moc nedá, ale na rozdíl od Petry jí to vůbec nevadí a je spokojená.

Obě mé kamarádky jsou staré jako já, je nám 50 let. Známe se ještě ze školy a celá ta léta se stýkáme, jak nám to čas, rodiny i práce dovolí. Jedna o druhé víme opravdu hodně. Ovšem málokdy jsme zatím probíraly ty nejintimnější problémy. Většinou řešíme jen děti a práci. 

Manžel Petry o sex nemá zájem
Proto nás Petra docela překvapila. Myslely jsme si, že u nich doma je vše v pořádku. Petřin manžel Pavel je hodně pracovně vytížený muž. Vydělává slušné peníze a jeho rodina se nikdy neměla špatně. Mohou si dovolit, o čem se mnohým může jen zdát. Petra připustila, že peníze a určitý životní standard je prakticky to, proč s ním dále zůstává. Synové už dospěli, postavili se na vlastní nohy a ona je stále sama.

Když se s Pavlem sejdou doma, je unavený, moc nemluví a neustále ji odbývá, že na ni nemá náladu. V posteli se otočí na druhý bok a ani se o nic nepokusí. Petra se už mnohokrát snažila přimět ho k milování, ale on nemá zájem. Navíc poslední dobou prý spí v bývalém dětském pokoji, aby měl klid. Ještě nedávno se Petra s Pavlem občas políbili, ale i to už je pryč.  Sex je, jak Petra nakonec přiznala, jen taková třešinka na dortu. Ona postrádá především důvěrnou blízkost svého muže. Pavel o ni nejeví zájem, jaký by ona chtěla. Tak prostě nabyla dojmu, že ji vlastně nemá rád. Když se s náím jednou na toto téma chtěla bavit, řekl jí, že to přehání. Co by chtěla - on se s ní rozvést nechce, vydělává, nakupuje, uvaří ... to jí nestačí? Bohužel, nestačí.

S Kristýnou jsme se shodly, že musí mít ženskou, ale Petra nás přesvědčila, že to není možné. Pavlovo chování nenasvědčuje tomu, že by měl nějakou jinou. Chodí domů stále stejně, nevymlouvá se, že má nějakou práci. Víkendy tráví také stejně. A mockrát se přesvědčila, když nebyl doma a řekl, že je třeba s kamarády, tak s nimi opravdu byl. Prostě nic nesvědčí o tom, že by v tom byla jiná žena. Jenom ztratil zájem o ni i o sex. Ovšem Petra by chtěla jak sex, tak projevy lásky a zájmu. To vše jí chybí a ona neví, co má dělat. Třeba si najít milence?

Kristýna s manželem sex také vyškrtli
A pak se rozpovídala Kristýna. S manželem jsou spolu už 27 let, mají dvě děti, které s nimi stále bydlí pod společnou střechou. Přiznala se, že s manželem už nespala několik let. Ani jí, ani manželovi to prý vůbec nechybí. Mají se moc rádi, hodně času tráví společně a je jim spolu dobře. Denně si několikrát telefonují. 

Věděly jsme, že Kristýna má s manželem hezký vztah, ale že spolu „nic nemají“, to by nás ani ve snu nenapadlo. Nechápu, že jim to nechybí. Vždyť jsou jako kamarádi. A to mi přesně Kristýna řekla. Má svého muže moc ráda, nedovede si bez něj život představit a doufá, že spolu i zestárnou. Podle ní sex pro pěkný vztah není vůbec podstatný. Dá se žít i bez něj. 

Slova Kristýny potvrzuje i známá sexuoložka Hana Fifková, která se pro magazín Ona Dnes vyjádřila v tom smyslu, že milování je pro vztah posilující. Je jedno, jestli se lidé milují denně či jednou za měsíc. Záleží na tom, jak si v této oblasti rozumějí. Pro páry, které mají se sexem problémy už od počátku vztahu, je jistě vhodnější se včas rozejít.

Ovšem s vyšším počtem let prožitých ve spokojeném manželství už konec sexu tragédii ve vztahu znamenat nemusí. "Existuje mnoho partnerských dvojic, které desetiletí spokojeného společného života považují za ničím nenahraditelnou hodnotu a nechtějí se pokoušet psát novou historii s někým jiným od samého začátku," říká na druhou stranu Hana Fifková.

Tak nevím. Je sex po mnoha letech manželství důležitý, nebo ne? Co si o tom myslíte? A jak to máte vy? Podělte se s námi v diskusi.



Komentáře provozovány na systému Disqus